Leukojen osteotomiat (ortognaattinen kirurgia)
Ortognaattista kirurgiaa tarvitaan, kun alaleuka ja/tai yläleuka eivät ole oikeassa asennossa tai suhteessa toisiinsa. Kasvun aikana leukojen kasvu voi häiriintyä, mikä voi johtaa leukojen epäsuhtaan ja purentavirheeseen. Oikojahammaslääkäri pystyy korjaamaan purentavirheitä jotka johtuvat vain hampaista, mutta mikäli purentavirheeseen liittyy myös leukojen epäsuhtaa, tarvitaan osassa tapauksista myös nk. ortognaattista kirurgiaa. Ortognaattinen kirurgia ja koko hoito tehdään yhteystyössä oikojahammaslääkärin kanssa. Oikojahammaslääkäri oikoo hampaat ensiksi sellaiseen asentoon, jotta ne voidaan kirurgian keinoin siirtää uuteen ja parempaan asentoon. Hoidolla korjataan epäsuotuisa purenta oikeaksi ja samalla myös luiset rakenteet tulevat suotuisampaan asentoon, josta on aina myös esteettistä hyötyä potilaalle.
3D teknologia on tällä hetkellä keskeisessä osassa hoidon suunnittelussa ja sen toteutuksessa. Leukojen siirto suunnitellaan virtuaalisesti ja tarvittaessa valmistetaan esitaivutetut levyt leukojen siirtoa varten.
Yleisin ortognaattiskirurginen leikkaus on alaleuan pidennysleikkaus (BSSO; bilateral sagital split osteotomy). Tässä leikkauksessa alaleuka katkaistaan molemmin puolin niin, että hampallinen leuanpuolisko tuodaan uuteen asentoon (yleensä eteenpäin) ja tämä kiinnitetään molemmin puolin alaleuan leukanivelkappaleisiin levyillä. Leikkaus on yleensä päiväkirurginen.
Yläleuan siirrossa (Le Fort I osteotoimia) yläleuka irrotetaan ja tuodaan uuteen asentoon (yleensä eteenpäin). Yläleuka kiinnitetään titaanilevyillä kasvoihin. Leikkaus on myös yleensä päiväkirurginen.
Vaativimmissa tilanteissä, joissa pelkän yhden leuan siirto ei korjaa purentavikaa, joudutaan molempien leukojen leikkaukseen (bimaxillaariosteotomia). Tässä leikkauksessa molemmat leuat siirretään uuteen asentoon ja kiinnitetään paikoilleen titaanilevyillä. Leikkauksen jälkeen vietetään yksi yö sairaalassa.