Viisaudenhampaiden poisto

Keskiverto aikuisella on 32 hammasta 18 ikävuoteen mennessä: 16 hammas yläleuassa ja 16 alaleuassa. Jokaisella hampaalla on oma nimi ja oma tehtävä. Viisaudenhampaat ovat takimmaiset hampaat ala- ja yläleuassa. Ne aiheuttavat varsin usein ongelmia puhjetessaan, jonka takia ne joudutaan poistamaan.  Varsin usein viisaudenhampaat puhkeavat vinoon asentoon aiheuttaen tulehduksia ja kipua. Ne voivat myös jäädä kokonaan puhkeamatta tai puhkeavat vain osittain. Osittain puhjenneet viisaudenhapaat aiheuttavat lähes poikkeuksetta ongelmia, kipua, suunavausvaikeutta, tulehduksia (perikoroniitti), kystia sekä edessä olevien hampaiden tulehduksia ja ympärillä olevan luun häviämistä.

 

Kaikki nämä ongelmat häviävät kun viisaudenhammas on poistettu. Yleensä suositellaan viisaudenhampaiden poistoa ennen ongelmien syntymistä. Ihanteellisin ikä viisaudenhampaiden poistoon on 18-25v.

 

Ennen viisaudenhampaiden poistoa tulee tehdä kunnollinen tutkimus. Tutkin viisaudenhampaiden asennon ja onko mahdollista tulehdusta alkanut jo syntyä. Ennen leikkausta otetaan panoraamatomografia (PTG) röntgen kuva. Tämä riittää useimmissa tilanteissa. Mikäli PTG:ssä näkyy jotain, joka vaatii lisäselvittelyä, otetaan nk. kartiokeilatomografia kuvaus (KKTT).

 

Viisaudenhampaiden poistoleikkaus tehdään yleensä paikallispuudutuksessa. Leikkaus kestää n. 20-60min, riippuen poistettavien viisaudenhampaiden määrästä. Leikkaus on kivuton ja leikkauksen jälkeen määrätään antibiootteja muutamaksi päiväksi sekä hyvät kipulääkkeet. Mikäli potilas on peloissaan, voidaan leikkaus suorittaa rauhoittavassa esilääkityksessä tai nukutuksessa. Tällöin pitää kuitenkin varautua jäämään vastaanotolle muutamaksi tunniksi toimenpiteen jälkeen ja lähtiessä pitää olla mukana saattaja.